Kokulu Taş Nasıl Yapılır?
Kokulu Taş Nasıl Yapılır?
Çoğu kişinin hayatına dahil ettiği hobilerin arasında yer almaya başlayan kokulu taşlar oldukça farklı seçenekler sunuyor. Yapım aşamasından son rötuşlarına kadar kendi fikir ve zevklerinizi yansıtabileceğiniz bu hobide kaptan sizsiniz. İstediğiniz kokulu taş modelleri istediğiniz renge boyayabilir sonuçların muhteşemliği ile mutlu olabilirsiniz. En sıkıldığınız zamanlarda terapi gibi gelecek kokulu taş yapımı sayesinde bir süreliğine de olsa kendinizi başka bir dünyada bulabilirsiniz. Oldukça keyifli olan kokulu taş yapımı malzemeleri bütçenizi de fazla zorlamıyor.
Malzemeler
- Kokulu Taş Tozu
- Kokulu Taş Kalıpları (Silikon Kalıp)
- Esans (Su Bazlı)
- Su
- Karıştırma Kabı
- Karıştırıcı
Yapılışı
Kokulu taş yapımına başlamadan önce bütün malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmanızda fayda var. Bunun ardından karıştırmak için kullanacağınız kabın içerisine önce suyu daha sonra yavaş yavaş kokulu taş tozunu ilave etmeniz gerekiyor.Ancak suyun ılık olmasına dikkat edin.Burada ölçeklendirmeyi kokulu taş tozunun %30-35 aralığı su olarak yapabilirsiniz. Ne kadar toz eklediyseniz %30-35 arası(ÖR:100 gr toz/30-35 gr su) su ilave edilen karışımda topaklanma olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Tozu ve suyu karıştırmanın ardından karışıma esansı ve boyanızı ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin.(DİKKAT eklediğiniz esans ve boya miktarını koyacagınız su oranından düşün) Birbirinin içerisine iyice geçmiş olan malzemeleriniz kalıplara dökülmeye hazır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken karışımın kaba dökülürken kabarcıkların meydana gelmemesi.Bunun önüne geçebilmek için karışım kabının dışına yavaş yavaş vurarak karışımın iyice yayılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemin bu aşamalarında seri bir şekilde hareket etmeniz şart. Yoksa karışım kuruyabilir ve istediğiniz sonucu almanız zorlaşabilir.
Kalıplara döktüğünüz karışım yaklaşık 10 – 15 dakika sonra kabın şeklini alarak sertleşmeye başlayacaktır. Bu süreç içerisinde kabı hareket ettirmeyin ve karışımı çıkarmaya çalışmayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra karışımı kabın kenarını indirmeye başlayarak çıkarabilirsiniz. Bu evrede nazik ve yavaş olmanız fayda var. Eğer karışımınız daha sulu olduysa bekleme sürenizin daha uzun olacağınız da hatırlatmakta fayda var. Yani bekleme sürenizi karışımınızın kıvamı belirliyor. İlk denemelerde istediğiniz sonuçları yakalayamazsanız yılmamanız gerekiyor. Birkaç denemenin ardından elleriniz bu işleme alışmaya başlayarak size muhteşem sonuçlar verebilir. Dikkat edeceğiniz küçük detaylar ve kıvamını tutturacağınız bir harç size kokulu taşın en güzellerini sunuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=41ulfZGd6iw&list=LL
|